Perempuan Independent Susah Dapat Jodoh?

Rate this post



Kang tak independent, suami kata kuat merengek dan tak boleh diharap pulak. Aduh dilema.

#fifahazam #gayahidup

SUMBER VIDEO

ALSO REVIEW: 5 Tanda Anda Seorang Yang Matang

49 comments

  1. Sebenarnya speaker tak faham apa yang lelaki nak. Masalahnya bukan pada independent Woman atau perempuan yang berkerjaya tetapi attitude perempuan tue bila dah kearah yang speaker cakap. Cuba tanya lelaki kalau diberi pilihan kahwin random dengan wanita yang bekerja sebagai askar dengan perempuan yang bekerja sebagai cashier mana yang kami pilih. 90% akan pilih cashier. Kenapa? Sebab kami inginkin wanita yang ada sikap feminism. Bukan tak boleh wanita yang strong dan boleh jaga diri. At least depan kami biarlah lelaki yang jadi frontliner. Kami korbankan diri, masa dan tenaga untuk orang yang kami sayang kerana ianya suatu kepuasan buat kaum lelaki. Jika seseorang wanita itu mempunyai atau melebihi apa yang kami mampu beri ianya akan memberikan perasaan insecure buat kami. Apa lagi yang kami boleh beri? Ini pendapat saya kepada wanita yang ingin mencari jodoh. Kalau tak nak kahwin buatlah apa yang anda suka tetapi perlu ingat ada lelaki yang inginkan wanita berkerjaya antaranya adalah untuk meringankan bebanan yang akan ditanggung di masa depan kelak. Adakah anda sanggup untuk berkerjaya sehingga menjadi seorang warga emas?

  2. You must find the right person seen many either smoking or drink alcohol which in Islam forbidden about smoking waste of money and effect your health

  3. Lembut pun tapi hipokrit tak jugak. Kejar kerjaya dulu, nanti dah bila masalah rumahtangga mudah sikit nak hidup. Independent tak ada masalah tapi kesetiaan itu penting.

  4. Perempuan yang kononnya "independent" ni last2 nanti dah tua kerepot,dok sorang2,alone,bila sakit nanti jaga laa diri sendiri… orang nak kawen sebab nak ada anak-anak.anak-anak laa akan jaga kita bila kita dah tua kerepot,nyanyuk dan lepas kita mati anak-anak ni laaa nak doakan kita dalam kubur nanti.awat hampa ingat amalan hampa dah cukup banyak ka konfem bleh masuk syurga? Last2 nnt pompuan tak laku ni aka "independent" cari suami orang jgk nak poligami haha sbb laki muda tak maw dah kat pompuan tua depa nak pompuan muda. So klu hampa nak sangat independent tu siap sedialah untuk live alone,die alone, forever alone 💯

  5. Feminisme= menindas perempuan dengan gaya😂

    Karena mereka memaksa perempuan agar menjadi maskulin😂 ..harusnya kau bangga jadi feminis Kanada nak jadi maskulin😂

  6. Sesungguhnya di antara sunnah kami adalah bernikah, sehina-hina kamu adalah orang yang bujang dalam kalangan kamu dan sehina-hina mayat di antara kamu adalah orang yang membujang daripada kalangan kamu”.

  7. kalau perempuan tak buat bodo2,, nanti laki yang buat bodo2… bodo2 lupa bagi nafkah anak, bodo2 lupa bayar bil, lpstu kawin lain sbb perempuan independent katanyaa.. sebelum dia buat bodo2, baik kita buat dulu. my 2 cent lah

  8. To be honest, walaupon sy independent, rumah, kereta, bunga, cincin, coklat, seeeemua beli sendiri utk diri sendiri, I do want to get married. Tp org mcm sy tak ada pilihan. Nak buat lembik, lembut, bodo mcm mana pon, Allah said no. So what can I do. Is it my fault? Takkan nak melacur. Instead of belittle org mcm kami, why don't korg provide surrounding yang aman utk kami hidup bersama2 dgn masyarakat, mcm biasa2, bukan sbg perempuan malang sbb tak berjodoh.

  9. Sbnarnya laki pun nk perempuan yg independent jgk ..kalu tengok dalam laman Cari jodoh, in my opinion and my experiencelh, kbnykn lelaki memilih jgk. Nk perempuan education tinggi, bekerjayalah, mcm nilah, mcm tulh…

  10. As ustazah saya cakap kalau Kita baik tapi dapat kahwin dengan orang Yang tak baik itu maksudnya itu ujian bagi Kita untuk mengubah dia menjadi orang Yang lebih baik.

  11. Mungkin betul .. sebab aku ni jenis gangster sikit, pastu tak reti nak manja2 .. senang citer aku ni memang tak trigger naluri protective lelaki laa .. sudahnya dah berkurun shingle 🤣

  12. Aku akan bergantung pada lelaki bila malas aku dtg melanda dan mintak adik laki aku basuh pinggan dan kemas meja. So aku kena malas2 sikit bukan buat2 bodoh😂

  13. …kebanyakan pmpuan yg berdikari sbb merekA single, adalah tangjwb diri sendri utk pndai bawak diri. Klo pengalaman sy sendri..sy pernah la nk minta tolong kawan baiki paip & soket rosak..tp ada je alasan sibuk . Klo nk tumpang kereta nk balik rumah pun berkira, jd sy fikir buat apa nk bodoh2 minta bantuan org, sy belajar sendri buat baiki sendri. cari inisiatif supaya x perlu tumpang kereta org dah. Sy sanggup lg pi bayar tukang utk repair apa yg rosak kt rumah. Sanggup sy naik grab. Jgn lah sbb pmpuan berdikari trus cop susah jumpa jodoh. Bila sy dah x perlu kn kwn laki utk bantuan, pandai pula jeles tgk sy nmpk mcm senang hati & relax je. Aku yg x fhm dgn perangai lelaki sebenarnya. Dorang nk pmpuan yg mgharap pd mereka, supaya mereka nk dpt apa saja yg dia nak dr pmpuan ke? Klo dorang xdpt apa yg mereka nak, then mereka xnak tolong kn. Klo single selamanya pun x rugi lah.

  14. Iran Laksanakan 10 Undang-undang Bodoh

    1. Perempuan tak dibenar tunjuk rambut

    2. Perempuan tak dibenar menyanyi

    3. Perempuan tak dibenar menari

    4. Perempuan tak dibenar bercerai

    5. Perempuan tak dibenar masuk stadium

    6. Perempuan tak dibenar tunggang motosikal

    7. Perempuan tak dibenar keluar negara seorang diri

    8. Perempuan tak dibenar jadi tentera

    9. Perempuan tak dibenar jadi saksi

    10. Perempuan tak dibenar jadi hakim

  15. Ada kawan lelaki saya explain kenapa dia tak mahu kahwin. Dia kata kahwin ni untuk orang lelaki macam entering a bad contract. Semua tanggungan dari segi ekonomi dan spiritual jatuh atas bahu suami. Lepas tu kalau isteri buat dosa dia akan tarik suami sekali. Then ada pula yang kata suami wajib kerja cari duit, lepas tu balik rumah, kerja rumah tetap tanggungjawab suami. Isteri tak wajib basuh baju dan masak untuk suami. And then kalau nak cerai suami juga yang kena tanggung kos (nafkah iddah, mutaah etc.). And kalau bukan Islam pula ada alimony yang dia rasa sangat tak logic (you are paying maintenance for a service you can't use anymore). And then kalau ada anak-anak pula, status dia sebagai ayah tetap 3x lebih rendah daripada bini dia (ibu anak-anak), padahal makan, pakai, rumah dan segala kos dia yang tanggung. Jadi bagi dia, kahwin ni macam satu contract yang tak seimbang memandangkan dia perlu tanggung semua liabiliti, padahal returns dia tak seberapa. So for him baik jangan jerat diri, if you can avoid it.

  16. Respect tu lain.. Bukan dgn cara menghambakan diri(bodo2) kepada suami.. And para lelaki kalau nak pompan respect, you have to earn it.. Bukan sebab kau laki, isteri kene ikut telunjuk kau je ye 🤷🏽‍♀️

  17. Prof tu kahwin umor 17 mana sempat nak jadi independent , nak merasa putus cinta , nak berangan panjat Kinabalu ke apa ke.

    Dia jadi prof dan berjaya dalam bidang profesional sebab ada suami yang sokong dia n bantu dia.

    Cuma opinion prof tu macam beranggapan perempuan ni nak ambik tempat lelaki. Tu saya xsetuju 100%.

    Xsemua perempuan kan boleh kahwin awal macam prof tu. Sebab tu perempuan ada impian n cita-cita yang lebih kurang sama macam lelaki tapi xsemestinya diorang nak take place tempat lelaki tu 😩.

    Anggap je lah prof punya pesanan tu macam pesanan nenek nenek kita.

  18. Yg my family and I fhm is the definition of "buat buat bodoh" tu mcm kita ni kena tolak ansur. Act prof salah terms tu. Patutnya tolak ansur. Sebab mcm ramai gak kata terms tu org tua2 ja fhm, bdk2 sekarang xfhm dh. Maksudnyaaaa bila kita dh terlalu Kaya, berkerjaya etc lelaki mcm insecure nk dkt. Rasa rendah diri semua ada. Haaa begitula. Jadi klau kita berjaya and kaya takat mana pun jgn memilih sgt and try to be humble as possible. Tapi tu la lain org lain pendapat;')

  19. antara sebab saya kahwin isteri saya kerana dia independent .. pandai jaga kewangan dia pulak tu … mudah nak jaga hehe.. Alhamdulillah, syukurr

Comments are closed.